Weteraani
Entisajan yksinkertaista tekniikkaa

1953 keksijä Vernon J.Lundell jätti patenttihakemuksen teräkelalla varustetusta traktorivetoisesta laitteesta, joka leikkasi, murskasi ja puhalsi – niittosilppuri oli syntynyt

AIV-rehua on tehty 90 vuoden ajan, mutta alussa tuorerehunkorjuu oli vähintään yhtä työlästä kuin kuivaheinän teko. Ensimmäiset niittosilppurit tulivat tehostamaan suomalaisten rehuntekoa jo 1950-luvulla, mutta kalliista erikoiskoneesta tuli karjatilojen vakiokalustoa vasta pitkän ajan kuluttua.
Kimmo Kotta
Amerikkalaisen Vernon J. Lundellin 1950-luvun alussa kehittämä kelasilppuri ei ollut kotimaassaan yhtä suosittu laite kuin Euroopassa. Ensimmäinen Suomeen ostettu niittosilppuri oli hinattava Lundell, asiakkaana Vakola. Hyvin kalliina koneena se jäi meillä harvinaiseksi – Vakolan Lundell oli ehkä ainoa – mutta samalla periaatteella tehdyt ja monelta osin paremmat eurooppalaiset merkit menivät myöhemmin kaupaksi ennätystahtiin.

Valion laboratoriossa kemistinä ja johtajana toiminut Artturi I. Virtanen jätti helmikuussa 1929 patenttihakemuksen menetelmästä, jossa rehumassan ph laskettiin happolisäyksellä alle neljään, jolloin haitallinen entsyymi- ja bakteeritoiminta lakkasi. Erilaisia hapan- ja painorehuja oli tehty jo aiemmin, mutta AIV-rehu oli laadukkaampaa ja säilyminen varmempaa.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit