Uutiset

Minimoi riskit pyöräkuormaimen ostossa – tärpit käytetyn pyöräkuormaimen ostoon

Pienelle, alle 10 tonnin pyöräkuormaimelle löytyy aina käyttöä esim. lumitöissä ja raskaampien tavaroiden nostelussa. Aktiivista urakointia lukuun ottamatta kuormaimen käyttö saattaa olla kuitenkin satunnaista eikä työtunteja ei kerry älyttömästi. Tällöin käytetyn kuormaimen hankkiminen onkin järkevää. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa huomioida muutama asia.
Arto Turpeinen
Käytettyä pyöräkuormainta ostaessa kannattaa koneeseen tutustua huolella, jolloin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Ennen kauppapaikkojen selailua kannattaa harkita omia käyttökohteita. Jos konetta käytetään esim. satunnaisessa nostelussa tai vaikkapa maatilan olosuhteissa, ei esimerkiksi siirtonopeudella ole suurta merkitystä. Painoluokassa 5–10 tonnia myös koneiden fyysisissä mitoissa ja ketteryydessä on eroja. Ensimmäinen askel kuormaajan hankinnassa onkin oikean kokoluokan hahmottaminen.

Kun menet katsomaan kuormaajaa, niin jo pelkästään koneen ulkoilme kertoo paljon. Epämääräiset kolhut ja suttuinen olemus saattavat olla merkkejä välinpitämättömästä huolenpidosta. Etenkin huutokaupoissa on usein tarjolla entisiä vuokrakoneita, jotka ovat voineet olla turhankin kovassa käytössä. Omasta koneesta pidetään yleensä parempaa huolta kuin vieraasta lainalaitteesta. Jälkeenpäin tehty maalaus onkin helppo tunnistaa peittyneistä kolhuista ja maalinrippeistä letkuissa.

  • bullet lista
  • bullet lista
  • bullet lista

Koneen historiaan on syytä perehtyä mahdollisuuksien mukaan. Huoltotiedot ovat ehdottomasti plussaa, mutta jo pelkästään aiempien omistajien työkohteet voivat avata mahdollisia ongelmakohtia. Esimerkiksi navettaympäristö tai kemikaalialtistukset voivat johtaa esim. sähkölaitteiden hapettumiseen.

Pyöräkuormainta havittelevan kohdalla renkaiden kunnon tarkastus on järkevää. Jos konetta käytetään pääasiassa vaikkapa kiinteistöhuollon tehtävissä, asettaa tämä omat vaatimuksensa esimerkiksi rengastukselle. Ostopäätöstä tehtäessä onkin syytä huomioida alla olevan rengaskerran kuviointi. Alle 10 tonnin kokoluokassakin yksi uusi rengas voi maksaa 1 000 verotonta euroa kappaleelta, joten kokonaisuuden kannalta renkailla on varsin suuri merkitys. Kulutuspintojen ja mahdollisten repeämien tarkastaminen on helppoa, joten asiaan kannattaa paneutua huolella.

Pienemmässä kokoluokassa on yleensä käytössä hydrostaattinen voimansiirto. Ajonopeudet vaihtelevat 20–40 km/h välillä. Hydrostaattisen voimansiirron suhteenkin koneen valintaan vaikuttaa omat käyttökohteet, sillä pihakoneelle eivät korkeat ajonopeudet ole tarpeellisia. Erityisesti voimansiirtoa tarkasteltaessa mahdollisuus koeajoon on suotavaa. Mahdolliset ongelmat ilmenevät kuminauhamaisena kiihtyvyytenä, sekä heikentyneenä puskuvoimana ja mäennousukykynä. Samalla on syytä tarkistaa jarrujen ja tasauspyörästönlukkojen kunto sekä eri ajonopeusalueiden toiminta. Yleensä ongelmat liittyvät sähköihin tai magneettiventtiilien toimintaan.

Mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon moottoria tarkastaessa? Entä miksi hydrauliikan ja sähköjen tarkistaminen on tärkeää?

Lue kokonaisuudessaan juttu käytetyn pyöräkuormaimen ostosta Koneviestin nettisivulta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit