Uutiset
Tuoteuutuus

Puomiharja kaapelitöihin

Access E-ATV on sähkökäyttöinen ja takavetoinen mönkijä. Akuiksi on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: perinteiset lyijyakut tai valinnaisesti litiumakut. Toimintamatka riippuu paljon ajonopeudesta, mutta valmistajan mukaan normaalikäytössä lyijyakuilla pääsee noin 60 kilometrin matkan ja litiumakuilla noin 80 kilometrin matkan. Latausaika tyhjästä täyteen on noin 7 tuntia.

Sähkömoottori on integroitu jäykkään taka-akseliin, mikä tekee voimansiirron rakenteesta yksinkertaisen. Pääasiallisiksi huoltokohteiksi jää vain jarrujen kunnossapito ja takaperän öljynvaihto. Tehoa sähkömoottorissa on 4 kilowattia, mikä toimittajan pikaisen koeajon perusteella kiihdyttää 213-kiloista mönkijää varsin pehmeästi, mutta normaaliajoon riittävästi.

Access on rekisteröitävissä L6e- A-luokan kevyeksi maantiemönkijäksi. Suurin sallittu ajonopeus on tällöin 45 kilometriä tunnissa, ja ajokortiksi riittää 15-vuotiaana saatava AM-kortti. Myös matkustajan ottaminen kyytiin on sallittua. L6e-A-luokassa moottorin tehoraja on 4 kW.

Access mönkijöitä myy Sumeko Oy. Lyijyakullisen mallin verolliseksi hinnaksi kerrotaan 4 890 euroa ja litiumakullisen 5 390 euroa.

Fiskarsin uusi Norden-kirvessarja koostuu retkikirveestä, rakentajan kirveestä ja halkaisukirveestä. Kirveissä on perinteisten puuvartisten kirveiden luonnollinen tuntuma, sillä varret on valmistettu amerikanpähkinäpuusta eli hikkorista.

Suunnittelussa on pyritty ratkaisemaan perinteisten puuvartisten kirveiden haasteet. Terän ja puuvarren liitännästä on pystytty tekemään käytännöllisesti katsoen särkymätön valamalla sen päälle lasikuituvahvisteista FiberComp-polyamidia.

Norden-kirveiden terä on valmistettu kahdesti karkaistusta hiiliteräksestä. Terän leikkausreuna on erittäin terävä ja sen tarttumaton PTFE-pinnoite takaa, ettei terä jää kiinni puuhun.

Kirveet valmistetaan Suomessa Fiskarsin Billnäsin tehtaalla, ja myynti alkaa syyskuussa 2019.

Kaivinkoneisiin liitettäviä kapeita puomiharjoja käytetään yhä useammin hellään kaapeleiden esiin kaivamiseen. Menetelmä on jopa turvallisempi kuin lapiokaivu, sillä pistolapiokin voi lävistää modernien ohutkuoristen tai vanhojen heikentyneiden kaapeleiden suojakuoren. Latenkone Oy:n valikoimiin on tullut Padagaksen valmistama 30 cm työleveyden puomiharja, joka sopii hyvin kaapelikaivantoihin.

Harjan halkaisija on 915 mm ja paino alle 150 kg. Hydraulivirtausta tarvitaan 25 l/min maksimissaan 160 baarin paineella. Pikakiinnike voidaan valita tarpeen mukaan. Padagas PIW-30 -harjan veroton hinta on 1 930 euroa.

Lisätietoja: www.latenkone.fi

Lue lisää