Uutiset

Peittaus sinisellä led-valolla

n Salossa toimiva LED Tailor on tehnyt alustavia selvityksiä valokäsittelyn vaikutuksesta kauran, ohran ja vehnän jyvissä esiintyviin Fusarium-homesieniin sekä itävyyden parantumiseen yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

”Alustavat testit osoittavat, että menetelmä vähentää systemaattisesti viljasadon laatua heikentävien Fusarium-sienten määrää”, toteaa Luken erikoistutkija Marja Jalli.

Saadut tulokset ovat olleet niin myönteisiä, että LED Tailor on patentoinut kyseisen menetelmän.

Fusarium-suvun sienet aiheuttavat viljaan tyvitauteja ja punahometta, ja voivat alentaa sadon laatua merkittävästi. Pelkästään Suomessa joudutaan pahimpina vuosina tuhoamaan jopa neljännes elintarvikekaurasta ja kymmenesosa rehukaurasta siemenviljan homeen aiheuttamien toksiinien vuoksi. Maanviljelijälle tämä voi tarkoittaa jopa kymmenien tuhansien eurojen menetystä.

”Keksinnöllä on mittavaa kansantaloudellista vaikutusta”, korostaa LED Tailorin toimitusjohtaja Terho Hoskonen. ”Fusarium-sienten haittoja estetään nykyisin peittausaineilla, joten keksinnöstä on välitöntä hyötyä mm. luomuviljelijöille.”

LED Tailor Innova7ion on vuonna 2014 perustettu fotoniteknologiaan erikoistunut yhtiö, jonka valaistusteknisiä keksintöjä on käytössä muun muassa sairaaloissa. Yhtiö on tuonut markkinoille useita tuotteita, joissa hyödynnetään jo pitkään maailmalla tunnettuja sinisen valon antimikrobisia ominaisuuksia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit