Tekniikkaa ja tietoa
Sotkamo Silver

Sotkamo Silver -hopeakaivos – Kainuun korvesta louhitaan myös hopeaa

Sotkamo Silver on kotimaisen kaivoskartan uusin tulokas. Virallisia avajaisia vietettiin viime keväänä, nyt tuotanto on päässyt jo täyteen vauhtiin. Kyseessä on Suomen ainoa hopeakaivos. Alustavien tutkimusten mukaan kaivoksella saattaa olla käsissään merkittävät varannot.
Arto Turpeinen
Sotkamon kaivos tuottaa pääasiassa hopeaa, mutta sivussa rikastetaan myös kultaa, sinkkiä ja lyijyä. Laajenemisen kannalta alueella oleva oma rikastamo tuo merkittäviä etuja.

Suomi on elänyt 2000-luvulla kaivosbuumia. Metallimalmien louhinta on kasvanut rutkasti, ja kaivoksia on avattu useita kappaleita. Myös lukuisia uusia hankkeita on valmisteilla. Esim. akkukäyttöisten laitteiden yleistymisen ennakoidaan tuovan uusia mahdollisuuksia, sillä kallioperästä löytyy kaikki akkujen tuottamiseen tarvittavat mineraalit. Nikkelin tuottajana Suomi on jo EU-alueen suurin.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää