Tekniikkaa ja tietoa
Kokeilu

John Deere 2036R -kiinteistötraktori

Jonh Deeren 2R-sarjan traktorit päivittyivät viime vuonna. Ulkoisten uudistusten lisäksi esimerkiksi kuljettajan ergonomia on parantunut. Tutustuimme uutuuteen ja kerromme myös kiinteistöhuoltoyrityksen käyttökokemuksia uudistuneista malleista.

John Deeren USA:ssa valmistettava pientraktorisarja koostuu neljästä kokoluokasta. Pienin malli on kooltaan puutarhatraktoria vastaava 1026R, jossa on tehoa 25 hevosvoimaa. Suurimmassa 4066R-mallissa tehoa on jo 66 hevosvoimaa. Yhteistä kaikille malleille on hydrostaattinen voimasiirto ja neliveto. Isommissa malleissa vaihteistoksi voi valita myös hydraulisella suunnanvaihtimella varustetun 12-vaihteisen kovan laatikon.

1R- ja 2R-sarjoissa hydrostaattinen voimansiirto on perinteisesti suoraan polkimella ohjattava. 3R- ja 4R-sarjoissa voimansiirron ohjaus on sähköinen, jolloin lattian polkimet toimivat ajopolkimina elektroniikan sovittaessa moottorin kierrokset sopiviksi. R-mallien lisäksi mallistoon kuuluvat 3E- ja 4M-sarjan traktorit, jotka ovat hieman vähemmän varusteltuja ja näin hinnaltaan edullisempia.

Päivittyneeseen 2R-sarjaan kuuluu kaksi uutta mallia: 2026R ja 2036R. Ne korvasivat aiemmat 2025R-, 2027R- ja 2032R-mallit. Moottorina on edelleen Yanmarin kolmisylinterinen dieselmoottori. Pienemmästä mallista on tehoa 18,5 kW (25,2 hv) ja isommasta turbolla varustetussa 26,9 kW (36,6 hv). Voimansiirto on kummassakin mallissa kahdella mekaanisella aluevaihteella varustettu hydrostaatti, jonka hallinta tapahtuu kahdella jalkapolkimella. Huippunopeutta on 2036R:ssä noin 27 km/h.

2036R:ssä on vakiona eThrottle -automaattikaasu, joka säätää moottorin pyörintänopeutta ajopolkimen asennon mukaan. Tämä helpottaa esimerkiksi tieajoa, kun käsikaasua ei tarvitse olla pienentämässä aina pysähdyttäessä. Automaattikaasu ei kuitenkaan ole kuormantunteva, vaan kaasun annostelu riippuu vain polkimen painallussyvyydestä. Järjestelmä on poiskytkettävissä keinukytkimellä, joten perinteinen käsikaasullakin ajo onnistuu. Vakiovarusteisiin kuuluu myös vakionopeudensäädin.

Tilava ohjaamo

Suomeen tuotavat 2R-sarjan mallit on vakiona varustettu lämmitettävällä ohjaamolla. Ohjaamo on niin iso kuin tämän kokoiseen traktoriin pystyy järkevästi asentamaan, joten tilaa on kokoluokka huomioiden kiitettävästi. Harmittavasti hyttiin ei ole saatavissa ilmastointia. Etu ja takalasi ovat kuitenkin avattavissa ovien lisäksi, joten ilman saa kuumilla keleillä kiertämään.

Lattia on tasainen ja kahden ajopolkimen ansiosta kantapää saa levätä koko ajan lattialla. Kuljettajalle on hyvin tilaa, mutta istumakorkeus on melko matala. Säilytystilaa ohjaamoon on onnistuttu sijoittamaan jonkin verran, sillä vasemmassa lokasuojassa on kannellinen pikkulokero virtapistokkeella ja oikeassa lokasuojassa on pari mukitelinettä.

Tärkeimmät hallintalaitteet on keskitetty oikeaan sivukonsoliin. Kiinteistötraktoreissa ergonomia on parantunut ajan myötä harppauksin ja hallintalaitteiden järjestely muistuttaakin pitkälti isompia traktorimalleja. Esimerkiksi voimanotot ovat sähköisesti kytkettäviä. Oikeastaan ainoa asia ohjaamossa, joka muistuttaa että ollaan vielä pikkutraktorissa, on melu. Hydrostaattinen voimasiirto pitää varsin kovaa ääntä.

Ohjauspulpetin viisarimittarit kertovat ajonopeuden, polttoaineen määrän ja moottorin lämpö- tilan. Mittareiden yhteydessä on nyt myös näyttö, joka ilmoittaa mm. voimanoton kierrosnopeuden, käyttötunnit, moottorin pyörintänopeuden ja antaa tietoa vi- oista. Neliveto on mekaanisesti kytkettävä ja sitä hallitaan lattialla olevalla vivulla. Oikein hankalassa paikassa voi kantapäällä kytkeä vielä takatasauspyörästön lukon päälle.

Eteen, alle ja taakse

Kiinteistötraktori soveltuu moneen, sillä työlaitteita voidaan kiinnittää eteen, alle ja taakse. Takanostolaite on 1-kategorian mukainen ja sen nostokyky on 946 kg. 540 kierr/min takavoimanotto on vakiovaruste. Eteen voi lisävarusteena tilata etukuormaimen ja etunostolaitteen. Myös etuvoimanotto on saatavissa enemmän voimaa vaativien työlaitteiden pyöritykseen.

Keskivoimanotto ruohonleikkuria varten (2 100 kierr/min) on aina hydrostaattisen voimasiirron yhteydessä. Traktoreihin saatavat keskiruohonleikkurit on varustettu AutoConnect-pikakiinnityksellä, joka toimii siten, että etupyörät ajetaan leikkuulaitteen yli ja leikkuri kiinnittyy automaattisesti nostovarsiin. Myös voimanottoakseli kytkeytyy itsestään. 2036R:ssä on lisäksi sähköinen leikkuukorkeuden säätö.

Vakiona John Deeressä on kaksi keskihydrauliikkalohkoa, joita hallitaan joystickillä. Lisävarusteena on saatavilla taakse kaksi kaksitoimista hydrauliikkaparia. Hydraulipumpun tuotto on 35,2 litraa minuutissa. Siitä 15 litraa mene hydro-ohjauksen tarpeisiin, jolloin lisähydrauliikan tuotoksi jää 20,2 litraa minuutissa. Painetta pumppu tuottaa 172 baaria. Hydrauliikan tuotto riittää hyvin esimerkiksi harjalaitteen käyttöön.

Ketteryyttä auraustyöhön

Seinäjokelainen EPV Kiinteistöpalvelu Oy hankki viime talven lumitöihin kolme uutta John Deere 2036R -traktoria. ”Syksyllä alkaneessa isossa asiakkuudessa lunta täytyi aurata ahtailta kerrostalopihoilta sekä katoksien alustoista. Käyttämämme Weidemannin pyöräkuormaimet olivat liian isoja ahtaille pihakäytäville, joten päätimme hankkia John Deeren pieniä kiinteistötraktoreita, jotka ovat kompaktin kokonsa ansiosta juuri sopivia kohteeseen. Hankintahintakin on edullinen verrattuna esimerkiksi pienkuormaimiin”, kertoo toimitusjohtaja Ilkka Kanaoja.

EPV:llä rakennettiin itse hydraulisesti säätyvillä päätysiivillä varustetut kaappariaurat traktoreihin. Jokaiseen traktoriin tilattiin etunostolaite, johon aurat asennettiin. Takanostolaitteessa kulki keskipakolevitin hiekoitussepelin levitykseen. ”Jontikat olivat näppäriä aurakoneita ahtailla pihoilla. Myös parkkipaikkojen putsauksessa pienellä koneella oli mahdollista aurata lumet autojen väleistä. Työntövoimaa oli yleensä riittävästi. Ainoastaan loskakelillä, kun lumi oli todella raskasta, saattoi pito loppua renkaista”, kertoo viime talvena lunta auraillut Rony Helin.

Talvella lumitöissä työllistetyt John Deeret ovat kesällä hieman keveämmässä käytössä. Harjalaitteella harjataan ahtaita pihoja ja parkkipaikkoja. Yhdessä koneessa on myös keskiruohonleikkuri, mutta Kanaoja kertoo traktorin olevan hieman kömpelö monimuotoisia nurmikoita hoidettaessa. Muilta osin kevyt traktori sopisi esimerkiksi isojen puistonurmikoiden leikkuuseen. Päätehtäväksi traktoreille on muodostunut tänä kesänä sauvaohjattavien ruoholeikkureiden siirto perävaunulla. Traktorin hyvänä puolena on ollut se, että sitä saavat ajaa myös traktorikortin omaavat kesätyöntekijät, joilla ei ole vielä autokorttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Luetuimmat