Tapahtumat ja yritykset
OKRA 2019

Okra 2019 -näyttely entistäkin isompana – enemmän kävijöitä ja näytteilleasettajia

Okra näyttely veti hyvin yleisöä. Järjestäjien mukaan kävijöitä oli 81 500, mikä oli enemmän kuin viime vuonna. Ammattiväen lisäksi liikkeellä oli hyvin maataloudesta ja maaseudusta kiinnostuneita henkilöitä ja lapsiperheitä. Konekauppiaat olivat tapahtumaan tyytyväisiä, sillä paria edellistä vuotta paremmat – joskin alueittain vaihtelevat – satonäkymät antavat uskoa katovuosien vuoksi siirtyneiden investointien tekoon.
Viestilehdet Oy
Oripään lentokentällä järjestetty Okra keräsi kävijöitä viime vuotta enemmän. Tämän vuoden kävijämäärä oli 81 500.

Okra järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti heti edellisen Okran perään ilman välivuotta. Seuraava Okra järjestetään tuttuun tapaan kahden vuoden kuluttua 2021.

Jatkossa Okra ja Helsingin konenäyttelyt järjestetään vuorovuosin, samaten ProAgrian Farma-kesänäyttely ja Okra vuottelevat. Seuraava Farmari järjestetään 2.–4.7.2020 Mikkelissä.

KoneAgria puolestaan jatkaa vuosittain toistuvana näyttelynä. Tänä vuonna se järjestetään Jyväskylässä 10–12.10.2019.

Ilma suosi Okraa tänä vuonna, vaikka sääennusteet eivät ensi alkuun luvanneet kovin hyvää säätä. Torstaina selvittiin yhdellä sadekuurolla. Perjantaiksi oli ennustettu 30 mm:n sateita. Ennuste oli kuitenkin tyypillinen Lounais-Suomen sääennuste ja sademäärä jäi kauas ennustetusta, mikä oli monin paikoin vaivaaman kuivuuden vuoksi harmillista.

Perjantaille luvatut sateet saivat osan kävijöistä jäämään kotiin. Lopullinen kävijämäärä olikin siksi yllätys. Lauantaina väkeä oli onneksi paljon, mukana oli myös runsaasti lapsiperheitä. Sää suosi näyttelyvieraita mutta ei näytteilleasettajia, jotka joutuivat aloittamaan purkutyöt kovassa kuurosateessa.

Hyvä näyttelykenttä ja parkkipaikkojen määrä sekä sijainti näyttelyalueen välittömässä läheisyydessä ovat Okran vahvuuksia. Näyttelyn järjestelyt toimivat hyvin ja ruokailu vetää jouheasti. Joidenkin mielestä ruokahävikin vähentäminen oli nyt otettu liian tosissaan, sillä lihapullien määrää oli ilmeisesti vähennetty.

Konekaupan rakennejärjestelyt nytkähtivät

Konekeskon maatalouskoneliike- toiminnan siirtyminen Danish Agro Machinery Oy:lle nytkähtää elokuun alussa eteenpäin, sillä EU:n kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet siirron Suomen osalta – Baltiassa ollaan edelleen pattitilanteessa. Kaupan jälkeen Danish Agro omistaa Suomessa kaksi merkittävää konekauppiasta, Hankkijan ja Finnish Agro Machineryn.

Markkinoilla on kuitenkin niin paljon muitakin konekauppiaita, että kilpailuviranomaisten pelko ”savujaosta” on turhaa.

Okrassa oli monia uusia konekauppiaita, jotka edustavat muutamaa tuotemerkkiä. Osa näistä merkeistä on tuttuja, osa uusia tulokkaita.

Monet pienemmistä maahantuojista ovat monitoimiyrittäjiä, joilla on myös maataloutta, koneurakointia tai muuta liiketoimintaa. Vanhan viisauden mukaan munat kannattaa jakaa useaan koriin.

Lannoitekaupassa vauhtia

Yleisestä positiivisesta tunnelmasta, mutta myös kustannustietoisuudesta kertoi se, että lannoitekaupan uusi 4.7. alkanut kausi alkoi vauhdilla. Hankkija Maatalous kertoi tehneensä viime maanantaina kaikkien aikojen myyntiennätyksen.

Cemagro Oy:n Juha Sipilä kertoi, että lannoitekauppa lähti kovaan vauhtiin heti heinäkuun alussa. Kokonaan kotimaisessa omistuksessa olevan Cemagron tavoitteena on vähentää sekä lannoitteiden raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden rahtikustannuksia, minkä vuoksi lannoitteiden valmistus siirtyy vaiheittain Suomeen. Cemagro on investoinut 2,5 miljoonaa Tohmajärvelle, Niiralan raja-aseman läheisyyteen rakennettavaan tehtaaseen.

Turun Konekeskus vahvistaa jälkimarkkinointiorganisaatiotaan

Turun Konekeskus ilmoitti Okrassa vahvistavansa jälkimarkkinointiorganisaatiotaan kolmen uuden sopimuskumppanin kanssa. Jatkossa LH-Osa Oy, CN-Keskus Oy ja Etukone Oy tarjoavat Turun Konekeskuksen edustamien koneiden varaosa- ja huoltopalveluja Iisalmen ja Kuopion, Lahden ja Askolan sekä Mikkelin alueilla. "Pyrimme parantamaan varsinkin suuren Massey Ferguson -kannan jälkimarkkinointipalveluita, sillä traktorimyynnin tärkeimpiä kulmakiviä tulevaisuudessa tulee olemaan asiantuntevat huoltopalvelut", Turun Konekeskuksen toimitusjohtaja Jouni Oksanen kertoo.

Danish Agro on kolmanneksi suurin konekauppa

Horschin, Lemkenin ja Samsonin edustus siirtyi Hankkijalle, kun se osti Y-maatalouden osakekannan. Hankkija kertoi jo viime Okrassa, että Hankkija tulee luopumaan näistä edustuksista, kun niille löydetään uusi jälleenmyyjä. Näiden edustusten siirtyminen Finnish Agrolle selkeyttää tilannetta markkinoilla, toteaa Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö.

Danish Agro siirtyi Hankkijan omistajaksi vuonna 2013 tehdyllä kaupalla. Danish Agro oli aiemmin keskittynyt tuotantotarvikkeiden myyntiin ja viljakauppaan. Hankkija oli ensimmäinen merkittävä konekauppias Danish Agro -ryhmässä.

Konekaupan kehitys on ollut todella nopeaa. Danish Agrosta on kuluneiden 5–6 vuoden aikana tullut Euroopan kolmanneksi suurin konekauppias, toteaa Danish Agro Machineryn johtaja Jens Skifter.

Työnäytökset kiinnostivat

Okran perinnepihalla esiteltiin vanhoja työkoneita, traktoreita ja ajoneuvoja. Suomen Maarakennuskonehistoriallinen seura oli tuonut paikalle Allis-Chalmers-pyöräkuormaimen ja -puskukoneen, jotka olivat raskaimmat koneet perinnepihalla.

Perinnepiha kiinnosti varsinkin varttuneempaa väkeä ja lapsiperheitä. Kävijöitä on tavallisesti runsaasti varsinkin lauantaina, jolloin Okran luonne muuttuu ammattilaistapahtumasta maaseutunäyttelyn suuntaan. Tänä vuonna koettiin hieman yllättäen torstaina poikkeuksellinen kävijähuippu. Perinnepihan kokoamisesta vastasivat Hannu ja Tapio Mäkinen.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta OKRA 2019 -näyttelyn lisäkuvat!

Tapio Vesterinen
Marko Husso LH-Osalta, Jarno-Matti Hakamäki Turun Konekeskukselta, Tuomo Härkönen Etukoneelta, Risto Virtanen CN- Keskukselta, Jani Heikkilä Turun Konekeskukselta sekä Lars Hagqvist Turun Konekeskukselta olivat yhtä mieltä siitä, että nykyisessä traktorimarkkinatilanteessa useampaa merkkiä huoltavien yritysten määrä tulee kasvamaan, jotta kaikille osapuolille voidaan turvata riittävä toimeentulo.
Aiheeseen liittyvät artikkelit