Tapahtumat ja yritykset
EuroTier 2018

EuroTier 2018, osa 2: Tuoteuutuuksia robotista muovisankoon

Mittaustekniikkaan ja ohjausjärjestelmien kehitys vauhdittaa kotieläintuotannon automatisointia ja robottien käyttöä. Tekniikan kehitys mahdollistaa yksittäisen eläimen seurannan ja hoidon myös isoilla tiloilla. Käsityö ei kuitenkaan lopu, minkä vuoksi myös uusia työkaluja ja tuotantotarvikkeita oli esillä runsaasti.
Matti Turtiainen
Trioliet esitteli uuden version Triomatic-rehunsekoitus- ja jakorobotistaan. Tällä kertaa vuorossa on ilman kiskoa kulkeva versio. Aiemmin Trioliet on esitellyt kaksi versiota kiskolla kulkevasta Triomaticista. (MT)

EuroTierin teemana ollut ”digital animal farming” on maatalouden ja koko maapallon tulevaisuuden kannalta tärkeä. Väestönkasvu pakottaa lisäämään myös kotieläintuotantoa, koska se on edelleen tehokkain tapa jalostaa mitä erilaisemmat kasvit ihmisravinnoksi. Nurmikasvit – jäkälästä puhumattakaan – maistuvat kuluttajille paremmin eläintuotteina kuin suoraan pellolta.

Samaan aikaan myös tuotannon eettisyyden pitää kohota, koska vauraiden maiden kuluttajat tekevät ostopäätöksiä arvojen eikä kukkarossa olevan valuutan ja vatsassa kurnivan nälän pohjalta.

Yksittäisen viljelijän on valittava strategiansa: perinteisen pientuotannon ja ns. tehotuotannon rinnalle on tullut "digituotanto", jossa isoja eläinmääriä hoidetaan tekniikan avulla yksilöllisesti.

Tuotannon kannattavuutta voidaan parantaa tilamyynnillä, jonka automatisointiin löytyy erilaisia ratkaisuja.

Automatiikka mahdollistaa yksilöllisen hoidon

Jokaisen tilalla kasvavan eläimen tunteminen on perheviljelmien ja pientuotannon kiistaton etu. Tunnistus onnistuu nykyään korvamerkkien, pantojen ja erilaisten tägien avulla. Tämä tekniikka on melko kallista, ja riskinä on aina korvamerkin tai muun tunnisteen irtoaminen.

Lentokentillä passintarkastus ja matkustajien päästäminen vieraaseen maahan perustuu nykyään kuvantunnistukseen: kamera kuvaa linssiin tuijottavan matkustajan, minkä jälkeen tekoälyä hyödyntävä järjestelmä vertaa sitä passikuvaan ja passin tietoihin ja päästää varmasti tunnistetut henkilöt portista läpi. Samaa ajatusta on tuotu myös kotieläintuotantoon, sillä kiinalainen yritys esitteli Eurotierissä eläimen ulkonäköön perustuvan tunnistusjärjestelmän.

Tunnistustekniikka mahdollistaa isojen eläinmäärien yksilöllisen hoidon, joka on maatalouden tehokkain kilpailutekijä korkean elintason maissa.

Kalankasvatusta sisätiloissa

Kotieläintuotannon automatisointi on kalojen kasvatuksessa todella pitkällä. Näyttelyssä saattoi tutustua kalojen kasvatusaltaaseen, joka sijoitetaan rakennuksen sisälle. Automatiikka pitää tuotanto-olosuhteet vakiona, eikä ravinnepäästöjä synny, koska vesi kiertää suljetussa kierrossa. Ulosteet ja hukkarehu voidaan kierrättää lannoitteeksi. Rehun käyttö on tehokasta, koska annostelu perustuu mitattuun ravinnontarpeeseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit