Metsä
Kokeilu

Japanilainen moottorisahamerkki Echo tuo markkinoille uuden moottorisahasukupolven/verkko-otsikko

Akkuketjusahojen markkinat laajenevat nyt uudella merkillä. Japanilainen Echo on tuonut markkinoille oman versionsa. Pikaisesti katsoen se näyttää polttomoottorisahalta, josta puuttuu käynnistinkahva.
Tommi Hakala
Echo on tuonut uuden akkusahamallinsa Suomen markkinoille. DCS-1600 on hämäävästi polttomoottorisahan näköinen. Koska akkutekniikka ei rajoita sahan muotoilua polttomoottorin tavoin, on uutuuskin saatu Echo CS-4510ES -polttomoottorisahaa matalammaksi.

Vaikka Echo Suomessa tunnetaan enemmänkin polttomoottorisahoista, on sen valmistusohjelmassa ollut myös akkusahamalli. Nyt mallin uudistettu versio on saatu Suomenkin markkinoille – juuri kun kilpailu akkusahamarkkinoista käy kuumana. Japanilaisvalmistajalla on vastassaan eurooppalaisten Stihlin ja Husqvarnan vahvat tuotteet, sekä laaja katras muitakin valmistajia. Olikin hyvin mielenkiintoista selvittää, miten Echon uutuus vastaa kilpailuun.

Kuin polttomoottorisaha

Kun Echon nosti ensimmäisen kerran pöydälle, havaitsi sen olevan hyvin polttomoottoriversion näköinen. Uuden Echo-malliston tavoin siinä on musta ”käynnistinlaite”, joka kuitenkin on vain rekvisiittaa. Sahassa on akun vieressä polttomoottorisahojen tavoin ilmanpuhdistin, joka estää pölyn ja roskien pääsyn moottoriin. ”Sammutinkytkimen” tilalla on virtakytkin ja sen merkkivalo. Virta katkeaa sahasta minuutin käyttämättömyyden jälkeen, eli metsäkäytössä ehtii rangan heittämään kasaan ilman virran katkeamista.

Myös kahvojen malli ja etenkin kahvaväli on miellyttävästi polttomoottorisahan peruja. Tosin sillä erotuksella, että etukahva on vielä matalampi ja ketteryys sekä tasapaino tämän myötä vielä parempi. Kahvojen harmillisin ominaisuus on peukalolla käytettävä painonappityyppinen turvakytkin. Se toimii kyllä katkontakäytössä, mutta vaakasuuntaisissa sahauksissa vaatii ranteen reilua kääntämistä, jotta kytkimen saa pysymään peukalolla painaen pohjassa.

Tehoa löytyy

Kokeilussa saha oli varustettuna suuremmalla sahan runkoon asennettavalla, 4 Ah:n akkumallilla (kapasiteetti 185 Wh). Käyttöjännitteeksi ilmoitetaan 56 volttia (nimellisjännite 50,4 V). Akku kiinnittyy sahaan napakalla painalluksella ja irtoaa hieman pompahtaen. Akun ja sahan yhdistelmän painoksi punnittiin öljysäiliö täynnä 5,8 kiloa, mikä on hieman kilpailijoita enemmän.

Aikaisempiin kokeiltuihin akkusahamalleihin nähden paperiarvot ovat kohdallaan ja kokeilu vahvisti asian. Sahan moottorissa on hyvin vääntöä, painatusta saha sietää varsin paljon, mikä parantaa leikkuutehoa. Reilun ketjunopeuden myötä pienien oksien karsinta sujuu pyyhkäisemällä.

Yleiskäyttöön hyvä terävarustus

Ketjunopeudeksi ilmoitetaan kilpailukykyinen 19 m/s ja terävarustuskin on kevyesti leikkaava 3/8” jaon ja 1,1 millin vetolenkkileveyden versio. Sahan laipaksi on tyypitetty 35 sentin (14”) terälaippa.

Ketjuna on Oregonin lievällä turvahampaalla varustettu versio. Sopivan avara ketju ja riittävä ketjunopeus tekevät sahasta sähäkän leikkaajan. Sen sijaan pikaisessa hirsiveistokokeilussa ketjun purevuus teki sahasta enemmän jyrsivän, verrattuna pienellä ¼” jaolla varustettuun Stihliin.

Vauhti riittää

Akullisella katkesi 12–13 sentin koivusta 117 kiekkoa, joka on samaa luokkaa kuin esimerkiksi Husqvarnan vastaavan akkusahan mitattu tulos. Myöskään nopeuden suhteen ei ole moitittavaa, 16 senttiset kiekot irtosivat 43 sekunnissa. Nopeustestissä tuli esille sahan akun säästötoiminto – jos akku ei ollut täysin ladattuna, keskeytyi nopeustesti akun liian nopean tyhjenemisen vuoksi tapahtuneeseen sahan pysähdykseen.

Leikkuumääräkokeilun jälkeen 15 minuuttia jäähtynyt akku ei alkanut välittömästi latautua, vasta toisen 15 minuutin jälkeen latauslaite totesi akun olevan riittävän viileä latauksen aloitukseen. Varsinainen lataus kesti 56 minuuttia, mikä on samaa luokkaa kuin olemme mitanneet kilpailijoilla.

Hyvä vaihtoehto

Kokeilun perusteella Echo DCS-1600 on vahva kokonaisuus akkusahojen markkinoilla. Leikkuutehoa ja akkukapasiteettia riittää hyvin. C2-pakettina se sisältää laturin ja kokeilun akkuvarustuksen, verollisena tämän paketin saa esimerkiksi Lantmännen Agrosta 799 euron hintaan. Samalle akulle on tällä hetkellä saatavissa myös lehtipuhallin, 250 euron verolliseen hintaan. ……

Teksti ja testiryhmä: Tommi Hakala, Eero Nurmi

Aiheeseen liittyvät artikkelit