Maarakennus

Vahva Forti -rototiltti

Vahva Forti on omalaatuinen ratkaisu kauhan pyöritykseen. Laitteesta on jätetty tyystin pois varsinainen pyörittäjä ja siihen kuuluva kierukkaruuvivaihde hydraulimoottoreineen. Pyöritys tapahtuu löysäämällä kauhan lukitus ja kääntämällä kauhaa penkkaa, kiveä tai muuta tukevaa kohdetta vasten.

Vahva Fortin etu tavallisiin pyörittäjiin nähden on sen edullinen hinta ja helppo asennettavuus. Koska Fortissa ei ole pyöritysmoottoria eikä myöskään kallista kierukkavaihdetta, ovat sen valmistuskustannukset alhaiset.

Pyöritysmoottorin pois jättäminen myös helpottaa oleellisesti laitteen asennusta kaivinkoneeseen. Fortin tapauksessa tarvitaan ainoastaan normaali kallistushydrauliikka ynnä sähkökytkennät pyörityksen lukitusta sekä kauhan irrotusta varten. Näin se voi olla hyvin houkutteleva vaihtoehto vanhemman kaivinkoneen omistajalle.

Kolikon kääntöpuolta edustaa se seikka, että optimaalisimmin Forti toimisi, mikäli sen kanssa käytettäviin kauhoihin hitsattaisiin erityinen kiekkomallisen kiinnitysosa. Toki myös NTP-sarjan kiinnitysadapteria voi käyttää, mutta silloin kokonaiskorkeus kasvaa ja kaivuvoima pienenee. Mikäli NTP-liitin on hydraulisesti toimiva, aiheuttaa myös se lisätyötä asennusvaiheessa.

Mekaaninen kauhan kääntäjä on suomalainen keksintö, jota nykyisin valmistaa Outokummun Metalli Oy. Myynti tapahtuu Koneosapalvelu Oy:n myymälöiden kautta.

Forti on tarkoitettu 13–20-tonnisiin kaivinkoneisiin. Forti on siinä määrin mielenkiintoinen uusi tulokas, että palaamme aiheeseen tarkemmin vielä lähitulevaisuudessa.

Jussi Laukkanen

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit