Kotieläintuotanto
Esittely

Pumpulla kilometrin päähän - Lietteen pumppaus vähentää siirtoajoa

Heikki Mörttisen tilan talouskeskus ja navetta sijaitsevat peltojen toisessa laidassa. Liete on ajettu kylätietä pitkin kilometrin päässä olevaan etäsäiliöön. Uuden navetan rakentamisen yhteydessä Mörttinen päätyi toisenlaiseen ratkaisuun: liete menee etäsäiliöön letkua pitkin maan alla.
Läpimitaltaan 140 mm muoviputki upotettiin maahan n. 1,5 metrin syvyyteen. Putki on hitsattu yhtenäiseksi ilman välitarkastuspisteitä.

Ennen navetan suunnittelua Mörttinen suuntasi opintomatkalle Kanadaan, jossa paikallisessa tilakohteessa lietettä pumpattiin useampi kilometri. Kun vielä EuroTier-messuilla vakuutettiin Vogelsangin osastolla, että varmasti toimii, uskalsi Mörttinen päätyä lietteen ajon sijasta lietteen siirtämiseen pumpulla. Ensimmäisen puolen vuoden kokemuksen mukaan ratkaisu on ollut oikea.

Repijä, kivenerotin ja pumppusamassa paketissa

Saksalaisen Vogelsangin pumppuyksikkö sisältää repijän olkituppojen hajottamiseen, kivenerottimen ja lohkoroottoripumpun. Yksikkö on traktorikäyttöinen. Repijäsilppuri saa voimansa traktorin hydrauliikasta ja itse pumppu nivelakselin kautta. Pumppaus aloitetaan kierrättämällä lietettä pumpulta takaisin lietesyvennykseen. Muutaman minuutin kuluttua lyhytkierron venttiiliä aletaan sulkea, ja pumppu lähtee painamaan lietettä pitkään putkeen. Pumpulle ei tule äkkinäistä vastapainetta.

Pumppauksen riskitekijänä on se, että pumppu ei lähdekään imemään lietettä. Tämän Mörttinen koki pakkasilla. Pumppuyksikkö on lämpöeristetyssä tilassa, jossa sijaitsee myös pieni sähkölämmitin. Talvi-ilmalla lämmitin oli kuitenkin lakannut toimimasta. Kun pumppu kuitenkin pyöri, syntyi siihen tyhjiö ja kavitaatioilmiö, jolloin pumppu kuumeni. Onneksi Mörttinen huomasi tilanteen, eikä pumpulle aiheutunut vaurioita. Kun lämmitin oli saatu kuntoon, toimi pumppukin jälleen normaalisti.

Yli sata kuutiota tunnissa

Mörttisen arvion mukaan pumppu työntää lietettä etäsäiliöön hieman yli 100 kuutiometriä tunnissa. Pumppaus suoritetaan 4–5 päivän välein, ja siihen kuluu aikaa noin 20 minuuttia. Mörttinen päätyi traktorikäyttöiseen pumppuun, koska sähkökäyttöinen pumppu olisi edellyttänyt isompaa sulakekokoa.

Pumppu on pultattu betonialustaan. Pumppausta varten Mörttinen ajaa traktorin pumpun eteen ja kiinnittää nivelakselin sekä hydrauliletkut. Työ niveltyy rehunajon lomaan. Tehontarve ei ole suuri, mutta vanhan traktorin käyttö voi kilpistyä repijän tarvitsemaan öljyntuottoon. Öljyntarve on 40 litraa minuutissa.

Hintaa pumpulle ja putkelle kertyi hieman yli 30 000 euroa (alv 0 %), josta pumppuyksikön osuus oli noin 17 000 euroa. Läpimitaltaan 140-millisen putken hinta oli 9 000 euroa ja kaivuu maksoi noin 3 000 euroa. Muihin putkimiehen kuluihin meni vielä noin 2 000 euroa. Lietettä kertyy vuodessa arviolta 3 000 kuutiometriä. Sen siirtoajon Mörttinen investointinsa avulla nyt säästää.

Kierrätyspumpulla kuilun liete tasalaatuiseksi

Navetta sijaitsee Kärkölän kuntakeskuksen lähituntumassa. Asutuksen takia lietesäiliö olisi pitänyt kattaa. Sen takia Mörttinen päätyi etäsäiliöön ja ratkaisuun, jossa navetan lietekuilut ovat itsessään lietevarasto. Kuilujen leveys on 3 metriä ja slalomkuilulla on pituutta yhteensä 250 metriä, syvyys on 1,5 metriä. Lietteen sekoittamiseksi kuilussa on ajastimella käynnistyvä kierrätyspumppu. Pumppu on asennettu muuta kuilunpohjaa 30 senttiä syvemmälle. Pumpun jälkeen on vielä metri syvää osaa ja sen jälkeen pohja nousee metrin matkalla 30 senttiä. Tämä saa Mörttisen mukaan aikaan laineilmiön, jolloin liete sekoittuu tasalaatuiseksi. Pumppu on toiminut ensimmäisen vuoden aikana moitteettomasti. Kuivikkeena Mörttisellä on kutteripuru.

Kierrätyksen aikana kuilusta nousee jonkin verran lietteen hajua. Kun lietekerros kuilussa nousee puolen metrin tasolle pohjasta, pumpataan liete etäsäiliöön. Imukärsä on sen verran syvällä, että kuilun saa tarvittaessa lähes tyhjäksi. Kierrätyspumppu toimii 15 kW sähkömoottorilla ja käy aikakytkimen käynnistämänä päivittäin kymmenkunta minuuttia. Saksalaisen Suman valmistaman kierrätyspumpun hinta moottorilla ja sähkökeskuksella oli 7 500 euroa (alv 0 %). Pumppu on asennettu seinälevyyn. Se voidaan tarvittaessa nostaa kokonaisena kuilusta ylös huoltotoimenpiteitä varten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Luetuimmat