Kotieläintuotanto
Esittely

Pysyvä aita karjalle - High Tensile -aidan rakentaminen

Perinteisesti lehmiä on laidunnettu navetan läheisyydessä, lasikuitutolpista ja yhdestä tai kahdesta paimennauhasta koostuvassa haassa. Esimerkiksi emolehmiä laidunnetaan kuitenkin hyvinkin kaukana tilakeskuksesta, jolloin tarvitaan luotettavampi aita. High Tensile -aita on järeä ja helppohoitoinen.

High Tensile -aita perustuu vankkoihin kulmarakenteisiin ja suorassa linjassa kulkeviin, kireälle vedettyihin teräslankoihin, joihin sähköpaimen antaa jännitteen. Lankojen määrä ja niiden korkeus riippuu laidunnettavista eläimistä ja laitumelle ei-toivotuista villieläimistä. Emolehmille vasikoineen on suositeltavaa käyttää kolmea teräslankaa.

Esimerkkiaitausprojektissa rakennettiin aidat 7,5 hehtaarin avo-oja-pellolle emolehmien kesälaidunnukseen. Kyseisellä tilalla on rakennettu High Tensile -aitaa 10 vuoden ajan ja kehitetty rakentamistekniikka pohjoissuomalaisiin olosuhteisiin. Puitteet aitaukselle olivat enimmäkseen hyvät, sillä laidun oli tasainen ja pitkiä suoria linjoja kyettiin rakentamaan useita.

Nurkat kuntoon

Aitaus kannattaa suunnitella hyvin ja tehdä valmistelutyöt pitkälle ennen kaluston siirtämistä pellolle. Ensimmäiseen kuormaan pakataan mukaan tolpat ja nurkkiin asennettavat pylväät sekä niiden pystytykseen tarvittavat välineet. Vanhat puhelinpylväät ovat sopivia nurkkapylväitä. Lankojen jännite kohdistuu linjojen päiden pylväisiin, joten jokainen linja aloitetaan vähintään kahdella pylväällä, jotka naulataan toisiinsa lankuilla. Pylväät on syytä upottaa yhtä syvään, kuin ylimmäinen lanka on maan pinnan tasoa korkeampana.

Välitolppien tehtävä on kannatella lankojen painoa. Tasaisessa maastossa 150 cm x 60 mm kokoiset tolpat riittävät mainiosti. Niitä pystytetään harvakseltaan, noin 10–15 metrin välein. Liian harvassa olevat tolpat aiheuttavat rengaseristimien katkeamisia talven aikana, kun lankojen päälle kertyy lunta. Tolpat pystytetään suoraan linjaan, muutoin lankojen kireys kaataa tolpan.

Langat kireälle

Porakoneella ruuvattavia rengaseristimiä löytyy useamman maatalousketjun valikoimista. Yleensä laatikon mukana seuraa ruuvaustyökalu. Eristimissä on hahlo, josta lanka asetetaan reikäänsä. Lanka luistaa reiässä vapaasti. Alimmainen lanka asetetaan 50 cm korkeuteen – tätä alemmaksi laitettuna langan alustaa joutuu trimmaamaan turhan taajaan. Ylin lanka asetetaan 115–120 cm korkeuteen. Maaston pieniä korkeuseroja tasoitetaan eristimien korkeutta säätelemällä.

Käytettävä 2,5 mm esikiristetty ja galvanoitu teräslanka kestää vetoa noin 500 kg. Langan vetämisessä käytettiin apuna Greneltä hankittua puolaa, joka on istutettu kiinni kuormalavaan. Lyhyet linjat päätellään toisesta päästä jousella, pitkät molemmista. Jousen tehtävä on pitää langan jännitys tasaisena sääolosuhteiden vaihdellessa ja ottaa vastaan esimerkiksi hirvien törmäykset aitaan. Käytännössä on havaittu, että autotarviketaloista saatavat veneilyjouset ovat parempia ja halvempia, kuin nimenomaiseen käyttöön tehdyt jouset. Langat kiristetään Goldenrod-kiristystyökalulla, jota Suomessa myy Goosehill Beef Service.

Aitaan tuotiin sähkö tiehen viillotetun puutarhaletkun läpi viereisen laidunlohkon aidasta. Paimenpoikaa valitessa on huomioitava aidan pituus ja eläinlaji. Esimerkkiaidassa lankaa on 3,8 kilometriä. Lihakarja ei vähästä säpsähdä, joten paimenpojasta tarvitaan tehoa rutkasti. Käyttöön valittiin energiantuotoltaan 6 Joulen paimenpoika. Yli 5 Joulen sähköpaimenen täytyy nykysäännön mukaan olla älykäs, eli paimen valvoo aidan kuntoa ja paimenessa on viiveaika ennen energian määrän lisäystä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Luetuimmat