Huolto ja Työkalut
Hydrauliikka

Hydrauliikkasarja osa 26: Hydraulinen paineakku pehmentää iskuja ja varastoi energiaa — paineakut osa 1

Paineakku toimii hydrauliikassa iskuja pehmentävänä jousituksena ja paineen vaihteluiden tasaajana. Paineakkuun voi myös varastoida energiaa esimerkiksi pumpun pysähtymisen varalta tai antamaan nopea painesysäys tarvittaessa.
Tapio Vesterinen
John Deeren Triple-Link Suspension (TSL) on hyvin tyypillinen hydraulinen jousitusjärjestelmä. Traktorin etuakseli tukeutuu kahteen pystysuoraan hydraulisylinteriin rungon alla. Ne puolestaan on yhdistetty hydrauliputkien ja letkujen välityksellä paineakkuihin. Jousituksen säätö tapahtuu sylinterien ja paineakkujen välissä olevalla sähköohjatulla venttiiliryhmällä.

Paineakku – tai toisella nimellä paineenvaraaja – on hyvin yleinen komponentti hydrauliikassa. Paineakkuja käytetään lähes kaiken tyyppisissä työkoneissa, joissa hyödynnetään hydrauliikkaa. Paineakku muodostuu hydraulikanavaan yhdistetystä kammiosta, jossa on tavallisesti typpikaasua (N). Kammiossa on joko mäntä tai kumikalvo pitämässä kaasun ja öljyn erossa toisistaan.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää