Huolto ja Työkalut
Hydrauliikka Hydrauliikkasarja

Hydrauliikkasarja osa 27: Paineakun ominaisuudet riippuvat akun tilavuudesta ja kaasutäytön esipaineesta - paineakut osa 2

Paineakun ominaisuudet riippuvat akun tilavuudesta ja kaasutäytön esipaineesta. Merkitystä on myös sillä, miten nopeasti akku voi palauttaa öljyn takaisin järjestelmään.
Tapio Vesterinen
Traktorin etukuormaimen voi varustaa nopeaa ajoa helpottavalla paineakun avulla toimivalla kuormanvaimennuksella. Useisiin tehdastekoisiin kuormaimiin vaimentimen saa ostettua myös jälkikäteen valmiina sarjana, jossa paineakku venttiileineen yhdistetään T-kappaleella nostosylinterin nostopuolen hydraulilinjaan. Kuvassa näkyy Quicke Versa X36 -kuormaimeen asennettu kuormanvaimennin. Paineakun vasemmalla puolella näkyy sulkuhana, josta kuormanvaimennuksen saa pois käytöstä silloin, kun kuormaimella tehtävä työ sitä edellyttää.

Hydraulinen paineakku muodostuu kammiosta, jossa on joustoelementtinä erillisessä tilassa kaasua, tavallisesti typpeä (N). Hydrauliikassa paineakku on tarpeen, koska voiman välittäjäaineena käytetty neste ei pysty puristumaan kasaan, ja siksi hydrauliikasta puuttuu luontainen jousto lähes kokonaan (katso KV 3/2019).

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 8,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää